Alle steigers in Nederland

Aanbevolen steigers

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over steiger

Bouwsteiger

Een bouwsteiger is een tijdelijke constructie opgebouwd uit steigerpijpen en -planken om het mogelijk te maken te bouwen of onderhoud te plegen op plaatsen waar men zonder steiger niet bij kan. In de regel wordt een steiger voor een bouwwerk geplaatst, de steiger groeit mee naarmate het gebouw hoger wordt.

Zowel het bouwen van een steiger als het gebruik ervan is vakwerk. Bij verkeerd gebruik kan de steiger instorten, hetgeen onder andere is gebeurd bij het schoonmaken van een ketel bij de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg.

Systeemsteigers moeten voldoen aan de eisen zoals vastgelegd in de NEN 2770.

Typen

Er zijn verschillende typen steigers, zoals een enkele, een dubbele, hefsteiger of een rolsteiger. Een enkele of dubbele steiger kan traditioneel, met steigerpijp en losse koppelingen, maar ook als systeemsteiger uitgevoerd worden waarbij vaste maten en elementen uitgangspunt zijn. Over het algemeen wordt een systeemsteiger als dubbele steiger uitgevoerd.

Schraagsteigers worden toegepast tot maximaal circa één meter hoogte.

Materialen

De meest toegepaste materialen zijn stalen pijpen en bijbehorende spiekoppelingen en ook aluminium steigers, deze laatste worden vooral gebruikt bij kleinschalige projecten en geringere steigerbelastingen. Aluminium is door het lichte gewicht snel te monteren en demonteren. Op de steigerpijpen worden loopplanken van hout of metaal gelegd. Vroeger werden in plaats van steigerbuizen lange palen gebruikt, waarbij de verbindingen met touw werden vastgezet.

Overigens worden ook tegenwoordig nog andere, minder moderne materialen gebruikt, met name in niet-Westerse landen. Zo is in India en het Verre Oosten het gebruik van bamboestokken zeer gebruikelijk aangezien deze naast stevig ook ruim voorhanden (dus goedkoop) zijn.

Door gebruik te maken van krimpfolie of andere afschermende stoffen zoals steigergaas zorgt men ervoor dat onder alle weersomstandigheden kan worden gewerkt. Bij het bekleden met folie of steigergaas dient terdege rekening te worden gehouden met de verhoogde windbelasting op de steiger. Tevens maakt een scherm het mogelijk de overlast voor de omgeving te beperken en voorkomt het dat afval op straat valt.

Steigerbouwer

De bouw van steigers wordt bij grotere projecten vaak uitgevoerd door een gespecialiseerde (onder)aannemer, een zogenaamde "steigerbouwer".

Aanbevolen content over steiger

Video's

Steigerbouw demonstratie

Steigerbouw demonstratie opleidingsbedrijf VSB tijdens de Bouwbeurs in Utrecht.

Links

VSB

Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB).

Bezoek