Alle tegels in Nederland

Aanbevolen tegels

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

16 tegels gevonden

Bekijk tegels in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over tegels

Tegels

Tegels worden gebruikt op wanden en vloeren. Vloeren kunnen zowel binnen als buiten betegeld worden, al dienen tegels die buiten gelegd worden aan andere eisen te voldoen als tegels die alleen binnen worden gebruikt. Wandtegels en vloertegels zijn verschillend al zijn er universele tegels die zowel op de vloer als aan de wand gebruikt kunnen worden.

Tegels kunnen in specie worden gelegd of gelijmd worden. De voorkeur gaat uit naar lijmen omdat er aan het leggen in specie hoge risico's kleven. Het is van belang dat de ondergrond vlak is (geëgaliseerd). De wanden, vloeren en vensterbanken die betegeld dienen te worden moeten zodanig te zijn, loodrecht (wanden), vlak (wanden en vloeren), waterdicht (vloer in de badkamer) en waterpas (vloeren) alsmede voldoende droog, dat zonder enige voorbehandeling de tegels hierop gezet c.q. gelijmd kunnen worden.

Wetenswaardigheden die van belang zijn voor u vloertegels uitzoekt:

  • Er bestaan verschillende kwaliteitsaanduidingen voor keramische vloertegels en die bepalen of de betreffende tegels geschikt zijn voor een bepaalde toepassing: hal, keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer.

  • Alle tegels, dus ook tegels die zijn ingedeeld in de hoogste slijtgroep, zijn aan slijtage onderhevig, zodat geglazuurde tegels op den duur mat kunnen worden.
  • De aanduiding 'vorstbestendig' voor tegels voor toepassing buiten heeft een beperkte waarde, de wijze van aanbrengen is zeer belangrijk in dat kader.
  • Ook natuursteen tegels kunnen op den duur slijtageplekken gaan vertonen en mat worden.
  • Bij plaatsen die zeer intensief worden gebruikt is het aanbrengen van glanzende tegels om bovenstaande reden zeker af te raden.
  • Lichte marmersoorten kunnen na het gelegd zijn enigszins verkleuren als gevolg van de aanwezigheid van sideriet en piriet, stoffen die in alle marmersoorten voorkomen.

Erkenningsregeling

Door wijzigingen in de Vestigingswetgeving worden er door de overheid geen specifieke eisen meer gesteld aan het vakmanschap van tegelzettersbedrijven. Het gevolg hiervan is da iedereen een tegelzettersbedrijf kan beginnen en dat leidt tot grote onduidelijkheid voor de opdrachtgever met betrekking tot de kwaliteit die een tegelzettersbedrijf te bieden heeft.

Er is om die reden door de BOVATIN een Erkenningsregeling in het leven geroepen. De uitvoering van deze regeling is in handen van de Stichting Gespecialiseerde Aannemers Tegel-en natuursteenverwerking. Om als tegelzetersbedrijf in aanmerking te komen voor erkenning dient de leiding van het bedrijf niet alleen te beschikken over algemene ondernemersvaardigheden, maar dient er ook voldaan te worden aan specifieke eisen van bedrijfstechniek en kennis van materialen en aanbrengtechnieken.

Tegelzetbedrijven die de betreffende erkenning hebben ontvangen werken op basis van het European Technical Report N300, hanteren de algemene voorwaarden van de BOVATIN, lossen klachten op conform de voorgeschreven Code Klachtenbehandeling en laten eventuele geschillen beslechten door de Stichting Geschillenoplossing Tegelwerken (SGOT).

Voor de opdrachtgever biedt de Erkenning dan ook de zekerheid dat het betreffende tegelzettersbedrijf serieus bezig is met kwaliteit, nieuwe ontwikkelingen op de voet volgt en werkt met goed opgeleid en gemotiveerd personeel en mochten er desondanks klachten ontstaan over het geleverde werk dan kan de opdrachtgever die, mocht hij er met het tegelzettersbedrijf niet uitkomen, voorleggen aan de SGOT.

Aanbevolen content over tegels

Video's

Doe het zelf met Roger : Keukenwand betegelen

Instructievideo over de verzorgde afwerking van een keukenwand.

Tegels snijden

Instructievideo hoe een tegel te snijden.

Links

BOVATIN

Website van de Bond voor Aannemers in Tegelwerken (BOVATIN).

Bezoek

Nederlands Tegelmuseum

Website van het Nederlands Tegelmuseum.

Bezoek

SGAT

Website van de Stichting Gespecialiseerde Aannemers Tegel- en natuursteenverwerking (SGAT).

Bezoek