Alle timmerfabrieken in Nederland

Aanbevolen timmerfabrieken

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

6 timmerfabrieken gevonden

Bekijk timmerfabrieken in Drenthe

Friesland

6 timmerfabrieken gevonden

Bekijk timmerfabrieken in Friesland

Gelderland

14 timmerfabrieken gevonden

Bekijk timmerfabrieken in Gelderland

Groningen

7 timmerfabrieken gevonden

Bekijk timmerfabrieken in Groningen

Limburg

7 timmerfabrieken gevonden

Bekijk timmerfabrieken in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

6 timmerfabrieken gevonden

Bekijk timmerfabrieken in Overijssel

Utrecht

6 timmerfabrieken gevonden

Bekijk timmerfabrieken in Utrecht

Zeeland

2 timmerfabrieken gevonden

Bekijk timmerfabrieken in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over timmerfabriek

Timmerfabriek

Een timmerfabriek is een fabriek waar houten producten worden vervaardigd. Deze worden voornamelijk voor bouwwerken gebruikt.

Tot de producten die door deze bedrijven worden vervaardigd behoren: kozijnen, ramen en deuren, lijstwerken, puien, trappen, hekken, tuinhuisjes, gevelvullende elementen en houtskeletbouwelementen. Ook bestaan er timmerfabrieken die gespecialiseerd zijn in de restauratie van houten huizen of houten onderdelen van huizen en villa's.

Sommige timmerfabrieken bedrijven zijn gespecialiseerd in één der producten, terwijl andere bedrijven meerdere specialisaties in huis hebben.

Geschiedenis

Timmerwerkplaatsen zijn al zeer oud. Scheepswerven en molenwerven zijn voorbeelden van vroege industrialisatie, waarbij het timmerwerk een grote rol speelde. Bij de bouw werden timmerwerkzaamheden aanvankelijk vaak op locatie uitgevoerd door timmerlieden. Eén van de eerste timmerfabrieken werd opgezet door Thomas Cubitt te Londen. Het was een projectontwikkelaar die onder meer de wijken Pimlico en Belgravia liet bouwen. Omstreeks 1850 liet hij de daartoe benodigde timmerwerken in eigen werkplaatsen vervaardigen.

In Nederland werden in de tweede helft van de 19e eeuw diverse (stoom-)timmerfabrieken opgericht. Eén der eerste was die van Gebr. van Malsen, een grote stoomtimmerfabriek die in 1868 werd opgericht aan de Frederikstraat te Den Haag. Oprichter F.H. van Malsen was timmerman, aannemer en architect en ook hij maakte in zijn fabrieken onderdelen voor de bouw. Daarnaast werden ook carton-pierre, parketvloeren, schooltafels deuren en lijsten vervaardigd. Hiernaast moet Timmerfabriek "De Zwaluw" worden genoemd, die eind 19e eeuw in Den Helder actief was.

In 1912 telde Nederland reeds 85 timmerfabrieken.

Proces

Timmerfabrieken gebruiken als grondstof gewoonlijk houten planken en platen. Bewerkingen worden gewoonlijk machinaal doorgevoerd, soms met computergestuurde machines. Daarnaast vinden ook handmatige bewerkingen plaats.

Voor het vervaardigen van kozijnen, bijvoorbeeld, zijn de volgende bewerkingen vereist:

  • ruw inkorten van hout
  • schaven van het hout
  • kopse kanten voorzien van pen-en-gat verbindingen
  • profileren van het hout
  • opsluiten van de kozijnen
  • spuiten van de kozijnen
  • afmonteren en eventueel glas plaatsen
  • verzendklaar maken
Het klassieke timmerwerk, waarbij draadnagels worden gehanteerd, is in het algemeen vervangen door het verlijmen, en soms nieten, van de verbindingen.

De timmerindustrie werkt met een groot aantal keurmerken om de kwaliteit van de elementen te waarborgen. In Nederland is bijvoorbeeld KOMO-keur een bekend keurmerk.

Timmerfabrieken behoren gewoonlijk tot het midden- en kleinbedrijf, en hebben meestal hooguit enkele tientallen medewerkers. Er bestaan er zeer vele van. In Nederland zijn timmerfabrieken georganiseerd in de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT), waarbij ongeveer 250 timmerfabrieken zijn aangesloten.

Aanbevolen content over timmerfabriek

Links

NBvT

Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie.

Bezoek

KOMO

Het KOMO-keurmerk maakt de prestaties en de kwaliteit van producten, processen, systemen en diensten transparant.

Bezoek