Alle timmermanen in Nederland

Aanbevolen timmermanen

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

7 timmermanen gevonden

Bekijk timmermanen in Drenthe

Flevoland

Friesland

15 timmermanen gevonden

Bekijk timmermanen in Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

22 timmermanen gevonden

Bekijk timmermanen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

20 timmermanen gevonden

Bekijk timmermanen in Utrecht

Zeeland

5 timmermanen gevonden

Bekijk timmermanen in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over timmerman

Timmerman

Een timmerman is een vakman die een opleiding houtbewerking heeft gevolgd.

In de bouw verricht hij nieuwbouw en/of onderhoud aan houten vloeren, wanden, dakconstructies, kozijnen, deuren en ramen.

In de meubelmakerij noemt men hem schrijnwerker en maakt hij maatkasten en keukens. In informele Belgisch-Nederlandse omgangstaal wordt schrijnwerker dikwijls als synoniem van timmerman gebruikt.

In de tijd dat handelsschepen (voornamelijk zeilschepen) en andere grote boten van hout werden gemaakt bouwde de scheepstimmerman voornamelijk de schepen en tijdens de reis van het schip herstelde hij de opgelopen schade. Een zijtak zijn de mastenmakers. Heden ten dage zijn het de vaklieden, die aan boord van schepen - waar gewoonlijk niets recht is en nauwelijks seriewerk voorkomt - hun vak uitoefenen. Zij houden het ambacht in ere. De Nederlandse jachtbouw is mede wereldberoemd door de kwaliteit van de Nederlandse scheepstimmerlieden.

De NRC van 25 april 2008 meldde dat vakkundige timmerlieden zo schaars geworden zijn, dat een timmerman van 22 jaar heden ten dage per maand meer verdient dan een afgestudeerd beginnend academicus van die leeftijd (2400 euro tegenover 2350 euro). Veel timmerlieden zijn ook zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en verhuren zich aan bijvoorbeeld een aannemer of werken volledig voor zichzelf.

Aanbevolen content over timmerman

Video's

Vakman van het Jaar

Alteveerster timmerman is Vakman van het Jaar