Alle Verpakkingsmaterialen en Verpakkingen in Geldrop-Mierlo, Noord-Brabant
Aanbevolen verpakkingsmaterialen en verpakkingen
Lees meer over Geldrop-Mierlo
Gemeente Geldrop-Mierlo
Geldrop-Mierlo is een gemeente in de provincie Noord-Brabant.
Geldrop-Mierlo is op 1 januari 2004 ontstaan uit een fusie van de voormalige gemeenten Geldrop en Mierlo en er is ook een historisch gehucht met de naam Goor en Het Broek bekend.
De burgemeester van Geldrop-Mierlo is sinds 17 september 2015 Berry Link.
Buurgemeenten zijn: Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Helmond, Someren, Heeze-Leende en Eindhoven.
De gemeente Geldrop-Mierlo maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE.
Sinds 2004 heeft Geldrop-Mierlo een dierentuin met de naam Dierenrijk in de kern Mierlo
In 2008 startte men te Luchen met een nieuw uitbreidingsplan, dat uiteindelijk 750 woningen en een bedrijventerrein moet omvatten.
Geschiedenis
Geldrop
De naam Geldrop betekent vermoedelijk: 'Gelders dorp'. Geldrop was vroeger een enclave van het hertogdom Gelre in het Brabantse land.
De textielnijverheid is eeuwenlang de hoofdbron van inkomsten geweest voor Geldrop. Fabrieksgebouwen getuigen van de grote bloei in de 19e eeuw. Deze gebouwen zijn tegenwoordig monumenten. Eén fabrieksgebouw aan de Heuvel dateert uit 1854. Een ander gebouw, aan de Molenstraat, is in 1998 gedeeltelijk verwoest door een brand. Begin 2000 is het pand gerestaureerd en teruggebracht in de oude stijl.
In de vorige eeuw ontwikkelde Geldrop zich van industriegemeente (textiel en wol) tot woongemeente met eigen werkgelegenheid. De mix van dorp en stad, van natuur en voorzieningen, was in het verleden voor veel ondernemers aanleiding om zich in Geldrop te vestigen. De gemeente heeft altijd relatief veel arbeidsplaatsen gehad. Het St. Anna Ziekenhuis, Peijnenburg Koekfabrieken en Special Products (voorheen DAF) zijn grote werkgevers.
De gemeente Geldrop verenigde zich in 1921 met Zesgehuchten waarvan het echter in 1972 weer dat deel verloor aan de gemeente Eindhoven, met daarop de wijk Tivoli en de gehuchten Riel en Gijzenrooi.
Mierlo
De naam Mierlo stamt uit de vroege middeleeuwen 'Lo' betekent 'bos' en 'mier' zou verwant zijn aan moeras (vergelijk het Engelse 'mire' en Zweeds 'myr'). 'Bos op hoge zandgronden' en 'bos bij een meer' zijn een aantal verklaringen.
Een andere verklaring voor 'mier' is, dat Mierlo genoemd is naar de voormalige beek Mere die in de middeleeuwen door Mierlo stroomde. Dit verklaart ook de naam het Mierlose gehucht Medevoort (vroeger Merevoort).
Mierlo ontwikkelde zich de laatste tientallen jaren tot een woonforensengemeente. Belangrijkste aanleiding daarvoor is de ligging van Mierlo; tussen de twee belangrijke industriesteden van Zuidoost Brabant, namelijk Eindhoven en Helmond. De meeste Mierlonaren pendelen dagelijks naar het westen en het oosten. Het agrarische karakter van het vroegere Mierlo komt alleen in het buitengebied nog tot uitdrukking.
Een klein deel van de bevolking van Mierlo werkt nog in de land en tuinbouw. Bonen- en maïsvelden bepalen in de nazomer de aanblik van het buitengebied. Spruiten in het najaar. Veel van de producten van land- en tuinbouw worden verhandeld via de eigen Mierlose veiling De Kerseboom. Een naam die herinnert aan het roemruchte kersenverleden van het dorp, dat vooral bekend is door de kersensoort Mierlose Zwarte.
Net als in de rest van Oost-Brabant zijn er in Mierlo vrij veel intensieve veehouderijen. Werkgelegenheid is er verder in de detailhandel en dienstverlenende sector en in de industrie.
Aanbevolen content over Geldrop-Mierlo
Foto's
Video's
Links
Gemeente Geldrop-Mierlo
Informatie uit en over de gemeenteraad, bestuursmededelingen en een forum voor het geven van uw mening.
Bezoek