Alle webdesignen in Nederland

Aanbevolen webdesignen

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

14 webdesignen gevonden

Bekijk webdesignen in Drenthe

Flevoland

18 webdesignen gevonden

Bekijk webdesignen in Flevoland

Friesland

26 webdesignen gevonden

Bekijk webdesignen in Friesland

Gelderland

Groningen

26 webdesignen gevonden

Bekijk webdesignen in Groningen

Limburg

38 webdesignen gevonden

Bekijk webdesignen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

45 webdesignen gevonden

Bekijk webdesignen in Utrecht

Zeeland

12 webdesignen gevonden

Bekijk webdesignen in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over webdesign

Webpagina opmaak

De inhoudelijke samenhang van de boodschap van een website, wordt met computercommando's in de tekst aangegeven. Doorgaans worden hiervoor HTML-codes opgeven. Daarnaast kan gebruikgemaakt worden van een stylesheet. Daarin worden aanwijzingen vastgelegd over de gewenste weergaven van bepaalde html-elementen zoals lettertypes, kleuren en achtergrondafbeeldingen, evenals de positionering van en spatiëring tussen elementen op de site. Door meerdere webpagina's aan eenzelfde stylesheet te koppelen, is het eenvoudiger om de hele site in een uniforme opmaak te presenteren.

Naast statische opmaakelementen kunnen er ook dynamische elementen worden toegevoegd zoals mouseovers, webvideo's en dergelijke, maar ook afzonderlijke interactieve onderdelen, bijvoorbeeld een landkaart waarvan elk onderdeel afzonderlijk aanklikbaar is. Voor het toevoegen van dynamische en interactieve elementen bestaan allerlei technieken: Javascript, Dynamic HTML, Adobe Flash. Deze sites leveren vaak echter problemen op voor mensen met tekstbrowsers als Lynx en voor bijvoorbeeld blinden die surfen met een spraakbrowser of brailleleesregel, omdat er geen alternatieve inhoud wordt aangeboden.

Algemeen

Webdesign betreft de vormgeving van websites. Vormgeving en functionaliteit worden door verschillende vakgebieden ingevuld. De software die voor de functionaliteit van een website zorgt, wordt gemaakt door een webprogrammeur/webdeveloper.

In de volksmond wordt webdesign gebruikt voor beide maar er is groot verschil tussen Webdesign, dat zich voornamelijk richt op de front-end (wat je ziet), en webdevelopment, wat zich op de technische realisatie (back-end) richt.

Webdesign is een beetje te vergelijken met grafisch ontwerpen van drukwerk maar toegepast op een nieuw medium en met gebruikmaking van allerhande extra mogelijkheden als video en audio en bewegende animaties.

De betekenis van kleuren in webdesign

Kleurgebruik is een van de belangrijkste factoren in vormgeving als het gaat om het creëren van een bepaalde sfeer en het zorgen voor herkenbaarheid.

Kleur bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen en hoe we de wereld om ons heen ervaren. Kleuren zorgen voor een associatie: vrolijk of triest, druk of rustig, warm of koud. Het is belangrijk om bij het ontwikkelen van een ontwerp voor een website rekening te houden met kleurgebruik.

Zo zijn kleuren belangrijk voor merkbeleving maar ook van grote invloed op hoe een boodschap die door een bepaalde kleur wordt gedragen overkomt bij de ontvanger. Het is van belang om bij webdesign rekening te houden met deze kleuren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het effect van bepaalde kleuren op het gedrag van bezoekers van de website te testen door testpagina's met verschillend kleurgebruik te testen en daarmee het effect te meten.

Aanbevolen content over webdesign

Foto's

Video's

Web Design Trends

Deze video gaat in op Flat Design, een trend in Webdesign.

What Makes Good Web Design?

Webdesigner Christopher Merrill geeft aan wat zorgt voor een goede website.

De kunst van webdesign

Een video in de serie van Off Book over webdesign.

Links

De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers

Website van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers.

Bezoek

Webdesign

Webdesign.nl biedt een uitgebreid portfolio-overzicht van Nederlandse webbureaus per branche, regio en maker.

Bezoek