Alle webdesignbureaus in Nederland
Aanbevolen webdesignbureaus
Blader per regio
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Zuid-Holland
Lees meer over webdesign
Webpagina opmaak
De inhoudelijke samenhang van de boodschap van een website, wordt met computercommando's in de tekst aangegeven. Doorgaans worden hiervoor HTML-codes opgeven. Daarnaast kan gebruikgemaakt worden van een stylesheet. Daarin worden aanwijzingen vastgelegd over de gewenste weergaven van bepaalde html-elementen zoals lettertypes, kleuren en achtergrondafbeeldingen, evenals de positionering van en spatiëring tussen elementen op de site. Door meerdere webpagina's aan eenzelfde stylesheet te koppelen, is het eenvoudiger om de hele site in een uniforme opmaak te presenteren.
Naast statische opmaakelementen kunnen er ook dynamische elementen worden toegevoegd zoals mouseovers, webvideo's en dergelijke, maar ook afzonderlijke interactieve onderdelen, bijvoorbeeld een landkaart waarvan elk onderdeel afzonderlijk aanklikbaar is. Voor het toevoegen van dynamische en interactieve elementen bestaan allerlei technieken: Javascript, Dynamic HTML, Adobe Flash. Deze sites leveren vaak echter problemen op voor mensen met tekstbrowsers als Lynx en voor bijvoorbeeld blinden die surfen met een spraakbrowser of brailleleesregel, omdat er geen alternatieve inhoud wordt aangeboden.
Algemeen
Webdesign betreft de vormgeving van websites. Vormgeving en functionaliteit worden door verschillende vakgebieden ingevuld. De software die voor de functionaliteit van een website zorgt, wordt gemaakt door een webprogrammeur/webdeveloper.
In de volksmond wordt webdesign gebruikt voor beide maar er is groot verschil tussen Webdesign, dat zich voornamelijk richt op de front-end (wat je ziet), en webdevelopment, wat zich op de technische realisatie (back-end) richt.
Webdesign is een beetje te vergelijken met grafisch ontwerpen van drukwerk maar toegepast op een nieuw medium en met gebruikmaking van allerhande extra mogelijkheden als video en audio en bewegende animaties.
De betekenis van kleuren in webdesign
Kleurgebruik is een van de belangrijkste factoren in vormgeving als het gaat om het creëren van een bepaalde sfeer en het zorgen voor herkenbaarheid.
Kleur bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen en hoe we de wereld om ons heen ervaren. Kleuren zorgen voor een associatie: vrolijk of triest, druk of rustig, warm of koud. Het is belangrijk om bij het ontwikkelen van een ontwerp voor een website rekening te houden met kleurgebruik.
Zo zijn kleuren belangrijk voor merkbeleving maar ook van grote invloed op hoe een boodschap die door een bepaalde kleur wordt gedragen overkomt bij de ontvanger. Het is van belang om bij webdesign rekening te houden met deze kleuren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het effect van bepaalde kleuren op het gedrag van bezoekers van de website te testen door testpagina's met verschillend kleurgebruik te testen en daarmee het effect te meten.