Alle wisselkantoren in Nederland

Aanbevolen wisselkantoren

Wordt geladen

Blader per regio

Noord-Brabant

Noord-Holland

Zuid-Holland

Lees meer over wisselkantoor

Wisselkantoor

Door de komst van de euro zijn de meeste valuta in Europa geen wettig betaalmiddel meer, toch kunnen deze bankbiljetten of munten nog waarde hebben. En wat te denken van het buitenlandse geld dat in een la is terechtgekomen na de vakantie. Ongemerkt kan dit om flinke bedragen gaan.

Een geldwisselkantoor is de aangewezen plaats om dit soort bankbiljetten en/of munten in te wisselen. Een geldwisselkantoor of kortweg wisselkantoor is een financiële instelling dat zich bezighoudt met geldwisseltransacties. Dat wil zeggen met het wisselen van munten of bankbiljetten van verschillende valuta's, het uitbetalen van munten of bankbiljetten tegen inlevering van een of meer cheques, het uitbetalen van munten of bankbiljetten op vertoon van een creditcard, of andere vergelijkbare transacties.

Wisselkantoren hanteren verschillende wisselkoersen voor de inkoop en voor de verkoop van vreemde valuta's, naast deze wisselkoers wordt ook een bedrag aan commissie in rekening gebracht.

De in te wisselen valuta kunnen zowel oude als nieuwe valuta's zijn. Oude valuta zijn niet in alle gevallen om te wisselen. Veelal is per wisselkantoor een lijst beschikbaar van bankbiljetten die in aanmerking komen om ingewisseld te worden.

Nieuwe valuta wordt geld verstaan dat in het land van herkomst nog gebruikt wordt als wettig betaalmiddel; voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse Dollar, Engelse Ponden, Hongkong Dollars en Zwitserse Franken (al zijn er uiteraard nog vele andere gangbare valuta).

Oude valuta zijn bankbiljetten die niet meer gebruikt worden als wettig betaalmiddel. Dit soort valuta is dus niet meer te gebruiken in het betaalverkeer. Toch zijn dit soort oude valuta nog wel om te wisselen voor euro's. Zo zijn Nederlandse Guldens, Duitse Marken en Belgische Francs vaak nog wel om te wisselen.

De Wet op het financieel toezicht is van toepassing op geldwisselkantoren. In die wet is geregeld dat er voor de uitoefening van een wisselinstelling een vergunning van de De Nederlandsche Bank noodzakelijk is.

Wat doet een geldwisselkantoor?

Naast het omwisselen van oude en nieuwe valuta zijn wisselkantoren kan men bij de meeste wisselkantoren ook terecht voor andere zaken. Zo zijn de meeste wisselkantoren ook ingericht om goud, zilver en postzegels om te wisselen voor euro's. Daarnaast bieden dit soort kantoren ook de mogelijkheid om goud, zilver, postzegels, munten of andere verzamelingen aan te kopen (naast het ruilen en omwisselen).

Aanbevolen content over wisselkantoor

Foto's

Video's

Uitleg Vaste wisselkoersen

Hoe werken vaste wisselkoersen, uitleg van een economiedocent.

Links

Wet of het financieel toezicht

Op de website Overheid.nl is de wet op het financieel toezicht (WFT) te vinden onder het kopje Wet-en regelgeving.

Bezoek

Koerswisselaar

Website met daarop de actuele wisselkoersen en valutatabellen. In het Engels maar ook te gebruiken in het Nederlands.

Bezoek