Alle zonnebankcentra in Nederland

Aanbevolen zonnebankcentra

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

4 zonnebankcentra gevonden

Bekijk zonnebankcentra in Drenthe

Flevoland

1 zonnebankcentrum gevonden

Bekijk zonnebankcentra in Flevoland

Friesland

1 zonnebankcentrum gevonden

Bekijk zonnebankcentra in Friesland

Gelderland

8 zonnebankcentra gevonden

Bekijk zonnebankcentra in Gelderland

Groningen

3 zonnebankcentra gevonden

Bekijk zonnebankcentra in Groningen

Limburg

2 zonnebankcentra gevonden

Bekijk zonnebankcentra in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

4 zonnebankcentra gevonden

Bekijk zonnebankcentra in Overijssel

Utrecht

3 zonnebankcentra gevonden

Bekijk zonnebankcentra in Utrecht

Zuid-Holland

Lees meer over zonnebankcentrum

Zonnebankcentrum

Voor mensen die weinig in de zon komen (of dat nu ligt aan tijdgebrek of aan het seizoen) is een zonnebankcentrum de plaats om een kleurtje op te doen of om vitamine D aan te vullen. Vitamine D wordt namelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Vitamine D is belangrijk (samen met calcium) voor sterke botten en heeft invloed op het immuunsysteem. Zonlicht is dus erg belangrijk voor het welzijn. Teveel zonlicht is echter schadelijk, niet alleen omdat blootstelling aan UV-straling door mutatie van het DNA in de huid zorgen dat de celcyclus wordt verstoord, het zorgt ook voor een snellere veroudering van de huis en verhoogt de kans op verschillende vormen van huidkanker.

Je wordt bruin van de UV-lampen die in een zonnebank zitten. Deze lampen geven een straling af waar je bruin van wordt. Deze UV-straling is vergelijkbaar met die van de zon, maar bij een zonnebank is blootstelling aan UV-straling beter gedoseerd.

Het is dus zinvol om het gebruik van een zonnebank op een verstandige manier aan te pakken. Een zonnebankcentrum kan daar bij helpen. Per zonnebank zijn er verschillende sterktes. Welke zonnebank geschikt is hangt af van het huidtype maar bijvoorbeeld ook van je recentelijke zonverleden. Als je net een zonvakantie achter de rug hebt dan kun je wel wat hebben maar als het winter is en je behoorlijk bleek bent moet je rustig aan beginnen. Het is aan te raden om voordat je een zonvakantie boekt een zonnebankkuur te volgen bij een zonnebankcentrum zodat je alvast wat voor gebruind bent en je lichaam aan UV stralen is gewend. Laat je altijd goed adviseren!

Soorten zonnebanken

Er zijn verschillende soorten zonnebanken.

  • Sunmobiel: dit is een opvouwbare zonnehemel die compact en makkelijk te verplaatsen is.
  • Zonnehemel: Bestaat alleen uit een gedeelte dat boven een bed/matras oid kan worden geplaatst. Meestal op een verrijdbaar/inklapbaar standaard zodat het boven een bed te gebruiken is.
  • Zonnebank/zonnetunnel/zonnecombinatie/zonnekanon: dit is een zonnebank waar je helemaal 'in gaat'. Hierdoor wordt een egale bruining van het hele lichaam bereikt.


In zonnebankcentra worden eigenlijk alleen de tweedelige zonnebanken gebruikt. Er zijn verschillende modellen (van eenvoudig tot zeer luxe en van ligbanken tot stacabines). Ook de sterkte van de lampen en daarmee de mogelijkheid voor (snelle)bruining is erg verschillend.


Fabeltje over douchen na zonnebankgebruik

Douchen na het zonnen op de zonnebank zorgt er echt niet voor dat het bruin er wordt afgewassen. De bruine kleur ontstaat in de huid, niet op de huid. Je kunt dus best douchen na het gebruik van een zonnebank.

Wat kost het?

De prijs van het gebruik van een zonnebank in een zonnebankcentrum varieert van 5 tot 20 euro. De gemiddelde prijs ligt rond de 11 euro. Afhankelijk van het type zonnebank en de duur van het 'zonnen' wordt de prijs bepaald.

Aanbevolen content over zonnebankcentrum

Foto's

Video's

Voorbruinen op een zonnebank

Dr Pavel over voorbruinen op een zonnebank voor de vakantie.

Feiten en fabels over zonnen

In deze videoblog vertelt schoonheidsspecialiste Monica Pachter u alles over feiten en fabels van zonnen.

Links

Platform Verstandig Zonnen

Website van het platform Verstandig Zonnen met duidelijke voorlichting over zonnen.

Bezoek

Samenwerking Verantwoord Zonnen

Samenwerking Verantwoord Zonnen, de branchevereniging voor zonnestudio?s, fabrikanten en leveranciers van zonneapparatuur.

Bezoek