Alle Advocaat Advocatenkantoren in Smallingerland, Friesland

Aanbevolen advocaat advocatenkantoren

Wordt geladen

Lees meer over Smallingerland

Gemeente Smallingerland

Smallingerland (Fries: Smellingerlân) is een gemeente in het oosten van de Nederlandse provincie Friesland met als hoofdplaats Drachten.

Naam en Geschiedenis

De gemeente Smallingerland ontleent haar naam aan Smalle Ee, een meer in het midden van de gemeente. De gemeente wordt als het ware in tweeën gedeeld door meren die de uitloper zijn van de rivier De Drait. Eerst krijgen we de Smalle Ee (ook Smalle Eesterzanding genoemd), dan vervolgens de Monnike Ee, Wijde Ee en iets verder op de Kromme Ee. Ook naar het water Smalle Ee is een klein dorp ten zuidwesten van Drachten vernoemd, waar vroeger tot 1586 een klooster heeft gestaan. Het dorp Smalle-Ee was tot omstreeks 1625 de hoofdplaats van de grietenij (gemeente), waarna Oudega het werd. Maar tot ca 1667 werd nog beurtelings rechtgesproken in Smalle Ee en Oudega. Oudega bleef de hoofdplaats tot 1816, daarna heeft Opeinde die functie even overgenomen tot 1826 toen Drachten de hoofdplaats werd. De plaats Drachten is een samenvloeiing van twee kleine boerendorpen, Noorder- en Zuider Drachten.

Kernen

De gemeente Smallingerland telt veertien officiële kernen. De hoofdplaats is Drachten. De Nederlandse namen zijn de officiële. De plaatsnaamborden van de dorpen zijn tweetalig, in het Nederlands en in het Fries.

Aanbevolen content over Smallingerland

Foto's

Video's

Nieuwjaarsboodschap 2016 van Smallingerland

Filmpje van Smallingerland.

Links

Smallingerland | Museum Drachten

Museum Smallingerland Verbeeld & Jong Smellingerlânskip.

Bezoek

Centrum voor Jeugd en Gezin Smallingerland

Centrum voor Jeugd en Gezin Smallingerland.

Bezoek

Kunstroute Smallingerland

Wie van kunst houdt en graag wil kijken hoe kunstenaar werken in hun ateliers, is van harte welkom bij de kunstenaars van de Kunstroute Smallingerland.

Bezoek