Alle Computers in Dongen, Noord-Brabant

Aanbevolen computers

Wordt geladen

Lees meer over Dongen

Gemeente Dongen

Dongen is een gemeente in de provincie Noord-Brabant.

Dongen is een middelgrote gemeente in Midden-Brabant, langs de rivier De Donge met de hoofdplaats Dongen en de kernen 's Gravenmoer, Dongense Vaart en 's Gravenmoerse Vaart, alsmede Klein-Dongen. De huidige gemeente is ontstaan op 1 januari 1997 door een samengaan van de voormalige gemeenten Dongen en 's Gravenmoer.

De gemeente ligt op fietsafstand van De Efteling, de Loonse en Drunense Duinen, de Beekse Bergen en steden als Oosterhout, Breda en Tilburg.

Geschiedenis

De naam 'Dongen' is ontstaan uit 'Donk-Aa'. Een donk is een zandige ophoping in een moerassig gebied. Met Aa wordt het riviertje bedoeld dat langs zo?n donk stroomde.

De oudste vermelding van Dongen is gevonden in een akte uit 1281. In dat jaar leende Willem van Hoorne en Altena, heer van Loon op Zand, een deel van het huidige grondgebied van Dongen aan Wouter Volckaert. Ten oosten van rivier de Donge richtte in 1287 dezelfde Willem de afzonderlijke heerlijkheid Dongen op. Beide delen van Dongen kwamen in de daaropvolgende eeuw in handen van Willem van Duvenvoorde. Hij verkocht in 1350 zijn woning en landerijen aan zijn dochter Beatrijs en haar man Roelof van Dalem, die daarmee de eerste Heer en Vrouwe van het ?Heerlijckheid Dongen? werden.

Aanbevolen content over Dongen

Video's

De boom van Dongen

Op 17 november 2014 werd in Dongen een statige Plataan verplaatst van de Bolkensteeg naar zijn nieuwe plaatsje aan de Hoge Ham.

Links

Oude fotos van dongen

Oude fotos van Dongen ansichtkaarten van Dongen klassenfoto's van Dongen Luc IJpelaar.

Bezoek

Lokaal nieuws uit je gemeente: Dongen

Lokale nieuws uit de gemeente Dongen.

Bezoek

Gemeente Dongen

Officiële site met nieuws en informatie over de gemeente.

Bezoek