Alle Tegelzaken in Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland
Aanbevolen tegelzaken
Lees meer over Goeree-Overflakkee
Gemeente Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee is een eiland en gemeente in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland.
Goeree-Overflakkee wordt omsloten door de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak-randmeer, en het Grevelingenmeer. Goeree-Overflakkee behoort tot de provincie Zuid-Holland. Sommelsdijk echter, heeft als enige plaats op het eiland, tot 1805 tot de provincie Zeeland behoord. De grootste woonkern is het met elkaar vergroeide Middelharnis-Sommelsdijk, daarna volgen Ouddorp, Dirksland en Oude Tonge. De naam Goeree-Overflakkee wordt in de spreektaal vaak afgekort tot Flakkee en soms ook tot Overflakkee. Goeree-Overflakkee was tevens de naam van het lokale waterschap op het eiland.
Goeree-Overflakkee is via de Hellegatsdam verbonden met de Hoeksche Waard en Noord-Brabant. De Grevelingendam en de Brouwersdam maken de verbinding met Schouwen-Duiveland. De Haringvlietdam loopt naar Voorne-Putten. Het eiland staat bekend als kerkelijk. In Ouddorp wordt het hoogste percentage stemmen op een christelijke partij uitgebracht tijdens verkiezingen, in Oude Tonge het laagste. Globaal kan gezegd worden dat het eiland van het westen naar het oosten minder kerkelijk wordt. Het eiland is vlak met uitzondering het duingebied op de noordwestpunt en ligt zowat gelijk met het zeeniveau. Het hoogste punt bevindt zich op circa 18,5 meter boven NAP.
Geschiedenis
Wat nu één eiland is bestond vroeger uit diverse kleine eilanden. Deze eilanden werden stukje voor stukje door mens en natuur op het water veroverd. Zo ontstonden diverse eilandjes waarvan de contouren vandaag de dag nog te zien zijn in de vormen van de verschillende polders.
Voorne was ± 1000 het gebied ten zuiden van Masaland en ten noorden van Scaldemarland. Overstromingen bedekten dit veengebied plaatselijk met een laag klei. Om bepaalde gebieden terug te winnen of te beschermen begon men met het aanleggen van dijken. Met grote stormvloeden is veel land verloren gegaan en is o.a. begin 13e eeuw het Haringvliet ontstaan, waardoor Voorne werd gedeeld.
Doordat deze namen in de loop van de geschiedenis voor iets anders gebruikt werden, is er veel verwarring rondom de naam Voorne:
Voorne is tegenwoordig een voormalig eiland, dat onderdeel is van Voorne-Putten. Vroeger was het een groter gebied en omvatte ook het eiland Goeree-Overflakkee.
Westvoorne is tegenwoordig een gemeente op het voormalig eiland Voorne, ten noorden van Goeree-Overflakkee. Vroeger was het echter de naam voor het voormalige eiland Westvoorn met de plaatsen Ouddorp en Goedereede.
Oostvoorne is zowel vroeger als nu een plaats op het voormalig eiland Voorne. Vroeger was Oostvoorne een zelfstandige gemeente, maar tegenwoordig onderdeel van de gemeente Westvoorne.
Zuidvoorne was vroeger Overflakkee, nu het oostelijk deel van het eiland Goeree-Overflakkee.
In namen in oude archieven kunnen dus andere gebieden zijn dan tegenwoordig. De kop van het eiland stond vroeger bekend als het eiland Westvoorn. De eerste inpoldering van het eiland was de polder Oudeland van Diependorst in de 12e eeuw. Aan het stadje Goedereede danken we de naam Goeree. Een "goede rede" was een goede haven. In 1751 werd dit eiland met Overflakkee verbonden door de Statendam. De dam werd gebouwd in opdracht van de Staten van Holland en was ongeveer 5 kilometer lang. De naam Overflakkee is afgeleid van het water tussen de benedenmond van het Spui en het Goereese-Gat. In de 19e eeuw is de benaming voor dit water dat voorheen ook De Westerlech of Herink heette, maar lang bekendstond als "Vlackee" of "Flakkee", verdrongen door Haringvliet, zoals de bovenloop al tijden genoemd werd. Door de eeuwen heen wordt het eiland regelmatig getroffen door overstromingen. Zo verdrinken er bij de Stormvloed van 1682 22 personen en bij de Watersnood van 1953 komen 481 mensen om. Vanaf de 19e eeuw wordt het eiland bediend door vaste veerdiensten, waarvan de veerdienst Hellevoetsluis-Middelharnis de belangrijkste wordt. Deze dienst werd in 1969 opgeheven. In 1909 wordt de eerste tramlijn op het eiland geopend. Op 9 maart 1934 wordt te Dirksland het eerste (en enige) ziekenhuis op het eiland geopend, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Het isolement van het eiland werd in 1969 opgeheven door de eerste verbinding met de vaste wal, de Haringvlietbrug. Door de betere bereikbaarheid groeit het toerisme snel, vooral rondom Ouddorp worden veel verblijfsvoorzieningen gebouwd. De dammen hebben ook tot gevolg dat veel bewoners aan de 'overkant' gaan werken. De werkgelegenheid op het eiland blijft achter. Nabij Stellendam en Oude Tonge worden regionale bedrijfsterreinen gevestigd. In de loop van de 20e eeuw groeit de visserij uit tot een bloeiende bedrijfstak, gevolgd door een terugloop vanaf het begin van de 21e eeuw.
Tot 1966 bestond het eiland uit 13 gemeenten, die werden samengevoegd tot vier: Goedereede, Dirksland, Middelharnis, Oostflakkee. In 2013 zijn deze vier samengevoegd tot één gemeente na fel protest van met name de westkant van het eiland.
Toerisme
Vooral in de omgeving van Ouddorp en (in mindere mate) Herkingen is veel toerisme te vinden. De stranden op Goeree-Overflakkee zijn populair bij veel Duitsers. De dijken en polderwegen zijn erg in trek bij fietsers en wandelaars. De Grevelingen ten zuiden van Goeree-Overflakkee is erg geliefd bij sportduikers en andere watersporters als surfers en waterskiërs.
Nabij Ouddorp ligt Port Zélande. Dit grote bungalowpark is eigendom van Center Parcs. Het grootste deel van het dorp bestaat uit uitgestrekte lintbebouwing. Doordat zandwallen als erfafscheiding worden gebruikt is een in Nederland uniek landschap ontstaan (schurvelingenlandschap). In Sommelsdijk is een streekmuseum. Het Rien Poortvlietmuseum in het oude gemeentehuis van Middelharnis sloot in 2006 en heropende in 2009 op het eiland Tiengemeten. De in het voorjaar volop in bloei staande tulpenvelden vormen een trekpleister die nog niet door massa's toeristen ontdekt is.
Aanbevolen content over Goeree-Overflakkee
Video's
Links
VVV Goeree-Overflakkee
Welkom bij VVV Goeree-Overflakkee; hier vind je alle informatie over het eiland Goeree-Overflakkee.
BezoekFlakkeeNieuws
Dagelijks Flakkee Nieuws van Goeree-Overflakkee online via de website en via de gratis FlakkeeNieuws App voor Android, Apple en Windows Phone.
BezoekGemeente Goeree-Overflakkee
Officiële site met informatie over het bestuur, nieuws en het digitaal loket.
Bezoek